Pressemeddelelse: Psykolog og fotograf får årets Werther-pris

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

Den særlige mediepris, Werther-prisen, går i år til psykolog Birgitte Andersen og fotograf Torben Åndahl, der har lavet bogen De der blev tilbage. En portrætbog om efterladte efter selvmord.

Prisen er på kr. 10.000, og den uddeles på Verdensdag for selvmordsforebyggelse, World Suicide Prevention Day d. 9. september 2011.

Prisoverrækkelsen foretages af tidligere kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen og finder sted om eftermiddagen på Herlev Hospital, Lille auditorium.

De der blev tilbage

I bogen står 30 efterladte efter selvmord frem med hver deres historie og er herved med til at afmystificere og synliggøre de vanskelige følelser, som de lever med og vedvarende forholder sig til.

De personlige beretninger sætter ansigt på mennesker, der har mistet, og ord på de følelser, det afføder. Birgitte Andersen har selv erfaringer med selvmord. Da hun var 10 år gammel begik hendes mor selvmord, og da hun var 31 år, tog hendes moster sit eget liv.

Bogen behandler de efterladtes historie med respekt og værdighed, som tillader forskelligheden og det særlige ved enhver families historie at stå frem, samtidig med, at ingen – efter at have læst bogen – kan være i tvivl om, at et selvmord efterlader dybe spor. Det er en bog, der vil skabe eftertanke og åbenhed, og som vil være en trøst for og anerkendelse af mange, mange menneskers situation som efterladte, hedder det blandt andet i priskomiteens indstilling.

Werther-prisen

Det er 6. gang Werther-prisen uddeles. Prisen gives til mediearbejdere, som gennem deres virke har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden.

Selve prisen har fået sit navn efter hovedpersonen Werther i Goethes roman fra 1774, Den unge Werthers lidelser, som ender med at begå selvmord.

Da bogen udkom, medførte den en regulær bølge af selvmord i såvel Tyskland som i det øvrige Europa, hvor unge mænd identificerede sig med Werther, og tog sig selv af dage ved at benytte samme metode. Fænomenet beskrives i fagkredse som “Werther-effekten”.

Prisens navn skal derfor minde om selve formålet med prisen, at undgå at omtale selvmord og selvmordsforsøg på en måde, som kan være med til at øge antallet af selvmord.

Formålet med prisen er at:

  • forebygge gennem information
  • undgå tabuisering
  • tage hensyn til og beskytte de efterladte
  • oplyse om mulighed for hjælp og behandling for selvmordstruede og efterladte

Retningslinierne for tildeling af prisen ligger i forlængelse af WHO’s anbefalinger, som kan ses under menupunktet presse.

Inspiration fra Belgien

Ideen til en mediepris med det formål at forebygge selvmord stammer fra Belgien, hvor man indstiftede en lignende pris i 2003. Werther-prisen blev første gang uddelt i Danmark i 2005.

De foregående prismodtagere er:

  • 2009: psykolog Bente Hjorth Madsen, hjemmeside www.forebygselvmord.dk
  • 2008: programmedarbejderne Cecilie Elmose Warnich og Cecilia Sejer, DR
  • 2007: journalist Tommy Byrne, Fyens Stiftstidende
  • 2006: redaktør Thorkild Nyholm, DR
  • 2005: journalist Inger Anneberg, a4media

Bag initiativet i Danmark står en arbejdsgruppe bestående af Merete Nordentoft, Foreningen for Uddannelse og Forskning i Selvmordsadfærd, Anja Thomsen, efterladt og tidligere bestyrelsesmedlem i Landsforeningen for efterladte efter selvmord, Per Roholt, Dansk Journalistforbund og Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning.

På priskomitéens vegne,
Merete Nordentoft.
 
Pressekontakt:
Trine Banke Kristensen, tlf. 63 11 21 86, e-mail tbk@cfsmail.dk.
Denne tekst blev senest opdateret den 15/06/2023