Danmarks første certificerede Master Trainer i selvmordsforebyggelse
Danmark har fået sin første certificerede QPR Master trainer, Ph.d-studerende Lena Rossen Østergaard. Center for Selvmordsforskning vil i et kommende pilotprojekt, bruge kompetencerne til at undersøge selvmordsforebyggelse på Forberedende Grund Uddannelser (FGU-skoler).
En af udfordringerne i selvmordsforebyggelse er identificering af dem som har selvmordstanker. Dette betyder, at der er mennesker, som har brug for hjælp, som ikke modtager den nødvendige støtte. Gennem tidlig identificering af personer i risikogruppen, kan vi reducere selvmordsadfærd og sikre, at de får den hjælp, de behøver.
QPR har netop som formål at tilbyde uddannelse til alle, uanset baggrund, med det formål at redde liv, reducere selvmordsadfærd og gøre en positiv forskel i menneskers liv. QPR er en evidens baseret gatekeeper træningsprogram, som står for Question, Persuade, and Refer—tre enkle trin, som alle kan lære for at hjælpe med at redde et liv fra selvmord. På samme måde som personer, der er uddannet i genoplivning eller hjertemassage, årligt redder tusindvis af liv, lærer personer, der trænes i QPR, at genkende advarselstegnene på en selvmordskrise, stille de rigtige spørgsmål, overbevise til at få relevant hjælp og henvise til hjælpen.
QPR-instruktører uddannes gennem certificerede Master Trainers og træner derefter Gatekeepers. Gatekeepers kan være alle—fra forældre, venner og naboer til lærere, præster, læger og mange andre. Ved at uddanne gatekeepers gør man det muligt for almindelige borgere at spille en aktiv rolle i at forbygge selvmord.
Pilotprojektet Projekt ROS
I forbindelse med Lena Østergaards uddannelse som certificeret QPR Master Trainer bliver det nu muligt at uddanne QPR instruktører og udrulle QPR Gatekeeper metoden i Danmark.
I et samarbejde med Center for Selvmordsforskning og FGU-trekanten sættes der nu et pilotprojekt i gang som del af projekt ROS – En skolebaseret selvmordsforebyggende indsats på FGU- skoler. Projektet har til formål at øge undervisernes viden, ved brug af QPR-metoden, til at genkende advarselstegnene på en selvmordskrise, stille de rigtige spørgsmål, overbevise til at få relevant hjælp og henvise til hjælpen.
Når pilotprojektet sættes i gang, vil den bestå af to forskellige faser:
Første fase vil bestå i, at fem nøglepersoner på FGU Trekanten bliver uddannet som QPR-instruktører. Disse fem nøglepersoner vil herefter fungere som undervisere i QPR Gatekeeper metoden. I anden fase gennemføres en pilotundersøgelse af gatekeeper-træningen, hvor ca. 100 skoleansatte deltager i en obligatorisk træningssession, der vil udvikle de ansattes kompetencer indenfor selvmordsforebyggelse.
Projektets målgruppe er særligt FGU-skoler, da tidligere undersøgelser har vist, at elever på FGU-skoler særligt er udsat for flere risikofaktorer, der øger risikoen for selvmordsadfærd (fx mobning og psykiatriske diagnoser). Samtidigt viser undersøgelser også, at over halvdelen af lærerne på FGU-skolerne har observeret elever med selvmordstanker og selvmordsadfærd, mens de selv beretter om manglende viden og rette kompetencer til at håndtere sådanne situationer.
Forhåbningen og forventningen er, at flere undervisere på FGU-skoler bliver i stand til at støtte elever, der kæmper med selvmordsadfærd.