Hvem skal have Werther-prisen 2018?

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

Selvmord bør omtales med varsomhed i pressen. For alene omtale af selvmord og især omtale af selvmordsmetoder kan føre til flere selvmord, viser flere undersøgelser. Nu er der mulighed for at indstille kandidater til Werher-prisen 2018, som uddeles hvert år til en mediearbejder, der gennem sit virke har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden.

For at sætte fokus på mediernes omtale af selvmord og på, hvor påpasselige journalister skal være med ikke at sprede misinformation omkring selvmord og selvmordsforsøg, er der indstiftet en særlig pris, Werther-prisen.

Prisen uddeles hvert år til en mediearbejder, der gennem sit virke har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden.

Kom med din kandidat

Nu er der mulighed for at indstille til Werther-prisen 2018. Hvis man ønsker at indstille en kandidat, skal man opfylde følgende betingelser:

  • Enhver kan indstille en kandidat til prisen
  • Indstillinger skal sendes skrifteligt til Trine Banke d’Andrade, Center for Selvmordsforskning på e-mail: tbk@cfsmail.dk.
  • Der skal være tale om en motiveret indstilling på maks. 1 A4 ark vedlagt eksempler på eller henvisning til kandidatens arbejde
  • Kandidaten skal selv kunne acceptere indstillingen

Sidste frist for indstilling af kandidater er onsdag d. 20. juni 2018, kl. 12.00.

Formålet med prisen og dermed også retningslinjerne for tildeling af prisen ligger i forlængelse af WHO’s anbefalinger, som kan ses under menupunktet Presserum.

Prisen er på kr. 10.000, og den uddeles i forbindelse med Foreningen for uddannelse og forskning i selvmordsforebyggelse – FUFS´ konference i Hillerød den 27. september 2018.

Inspiration fra Belgien

Ideen til en mediepris for at forebygge selvmord stammer fra Belgien, hvor man indstiftede en lignende pris i 2003. Werther-prisen blev første gang uddelt i Danmark i 2005.

De foregående prismodtagere er
2017: Else Marie Nygaard og Maja Funch, journalister, Kristeligt Dagblad, for artikelserien På kanten af livet.
2016: Jorit Tellervo, sygeplejerske, for bogen Sorg – når ægtefællen dør.
2015: Sine Skott Andersen, journalist for TV-serien De tabte ældre på TV2 Fyn
2014: Dan Philipsen, sportsjournalist, Jyllands-Posten for artikelserien om Thomas Augustinussens oplevelse af faderens selvmord
2013: Lotte Andersen, instruktør af dokumentaren Den sidste udvej –beretninger om overlevelse
2012: Poul Emil Nørlund, vært og tilrettelægger af DR P3’s ungdomsprogram TVÆRS
2011: Psykolog Birgitte Andersen og fotograf Torben Åndahl
2009: Bente Hjorth Madsen, psykolog, Center for Selvmordsforebyggelse – Risskov
2008: Cecilie Elmose Warnich og Cecilia Sejer, DR
2007: journalist Tommy Byrne, Fyens Stiftstidende
2006: redaktør, Thorkild Nyholm, DR
2005: journalist Inger Anneberg, freelance

Werther-prisen har fået sit navn efter Goethes roman fra 1774, “Den unge Werthers lidelser”. Da bogen udkom, medførte den en regulær bølge af selvmord i såvel Tyskland som det øvrige Europa.

Bag initiativet i Danmark står en arbejdsgruppe bestående af Merete Nordentoft, Foreningen for Uddannelse og Forskning i Selvmordsadfærd, Annemarie Knigge, repræsentant for Landsforeningen for efterladte efter selvmord, Kir Klysner, Dansk Journalistforbund og Trine Banke d’Andrade, Center for Selvmordsforskning.

Denne tekst blev senest opdateret den 01/07/2020