Årets Werther-pris til TV-dokumentar

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

Werther-prisen 2013 går til filminstruktøren og skuespiller Lotte Andersen for TV-dokumentaren, Den sidste udvej – beretninger om overlevelse.

Prisen er på kr. 10.000, og den uddeles på Verdensdag for Selvmordsforebyggelse, World Suicide Prevention Day d. 10. september 2013 i lokale 5.03, Kristineberg 3, København Ø.

Begrundelsen

Dokumentaren Den sidste udvej – beretninger om overlevelse sætter fokus på, hvad det er, der gør, at nogle af os mister livslysten og ser døden som den eneste udvej? Og hvad er det for øjeblikke, som alligevel gør livet værd at leve for en, der ellers er fast besluttet på at dø?

Priskomiteen bag Werther-prisen har valgt Lotte Andersen som årets prismodtagere, fordi hun i dokumentaren med stor empati og etik formår at sætte fokus på det følsomme emne, selvmord, gennem interview med mennesker, som kan berette, hvorfor de overlevede.

Dokumentaren henvender sig direkte til grupper med høj selvmordsrisiko; men andre uden særlig interesse i selvmord kan også få noget væsentligt ud af programmet, da det fokuserer på overlevelse af forskellige vanskelige livssituationer. Der lægges vægt på åbenhed, samt vigtigheden af at føle sig accepteret af omgivelserne.

Dokumentaren kan se på www.filmstriben.dk

Om Werther-prisen

Det er 8. gang Werther-prisen uddeles i Danmark. Prisen gives til mediearbejdere, som gennem deres virke har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden. Selve prisen har fået sit navn efter hovedpersonen Werther i Goethes roman fra 1774, “Den unge Werthers lidelser”, som ender med at begå selvmord.

Da bogen udkom, medførte den en regulær bølge af selvmord i såvel Tyskland som i det øvrige Europa, hvor unge mænd identificerede sig med Werther, og tog sig selv af dage ved at benytte samme metode. Fænomenet beskrives i fagkredse som “Werther-effekten”. Prisens navn skal derfor minde om selve formålet med prisen, at undgå at omtale selvmord og selvmordsforsøg på en måde, som kan være med til at øge antallet af selvmord.

Tanken bag prisen

Formålet med Werther-prisen er at:

 • forebygge gennem information
 • undgå tabuisering
 • tage hensyn til og beskytte de efterladte
 • oplyse om mulighed for hjælp og behandling for selvmordstruede og efterladte

Retningslinjerne for tildeling af prisen ligger i forlængelse af WHO’s anbefalinger, som kan ses under menupunktet presserum.

Inspiration fra Belgien

Ideen til en mediepris med det formål at forebygge selvmord stammer fra Belgien, hvor man indstiftede en lignende pris i 2003. Werther-prisen blev første gang uddelt i Danmark i 2005.

Tidligere prismodtager

De foregående prismodtagere er:

 • 2012: DRs ungdomsprogram TVÆRS på P3
 • 2011: Psykolog Birgitte Andersen og fotograf Torben Åndahl
 • 2009: Psykolog Bente Hjorth Madsen, hjemmeside www.forebygselvmord.dk
 • 2008: Programmedarbejderne Cecilie Elmose Warnich og Cecilia Sejer, DR
 • 2007: Journalist Tommy Byrne, Fyens Stiftstidende
 • 2006: Redaktør Thorkild Nyholm, DR
 • 2005: journalist Inger Anneberg, a4media

Bag initiativet i Danmark står en arbejdsgruppe bestående af Merete Nordentoft, Foreningen for Uddannelse og Forskning i Selvmordsadfærd, Anja Thomsen, efterladt og tidligere bestyrelsesmedlem i Landsforeningen for efterladte efter selvmord, Per Roholt, Dansk Journalistforbund og Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning.

På priskomitéens vegne,

Merete Nordentoft.Pressekontakt: Trine Banke d’Andrade, tlf. 63 11 21 86, e-mail tbk@csfmail.dk.

Denne tekst blev senest opdateret den 13/06/2023