Hvem skal have årets Papageno-pris for sober og respektfuld omtale af selvmord?

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

Nu er der mulighed for at indstille kandidater til Papageno-prisen 2021. Prisen uddeles for at sætte fokus på, at medieomtale kan være med til at forebygge selvmord, hvis den sker på en sober, respektfuld og informativ måde. Fornuftig medieomtale af selvmord kan nemlig få selvmordstruede til at søge hjælp.

Til september 2021 uddeles Papageno-prisen – den tidligere Werther-pris – for 16. gang, og nu efterlyses kandidater til at modtage prisen.

Prisen uddeles til en eller flere personer eller organisationer, der på en sober og konstruktiv måde omtaler selvmord, selvmordsforebyggelse og de efterladte.

Sidste år gik prisen til ildsjælene Elene Fleischer og Liselotte Horneman Kragh for bogen ”I selvmordets kølvand”, men tidligere er prisen også uddelt til f.eks. journalister, psykologer, en filminstruktør og en sygeplejerske.

Prisen er på 10.000 kroner og uddeles i forbindelse med afholdelsen af Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse, d. 10. september 2021.

Indstil din kandidat

Alle kan indstille en kandidat til prisen, og det sker således:

  • Indstillinger skal sendes til Trine Banke d’Andrade, Center for Selvmordsforskning på e-mail: tbk@cfsmail.dk.
  • Der skal være tale om en motiveret indstilling på maksimalt et A4-ark vedlagt eksempler på eller henvisninger til kandidatens arbejde.
  • Vær opmærksom på, at kandidaten selv skal kunne acceptere indstillingen.
  • Sidste frist for indstilling af kandidater er torsdag d. 1. juli 2021 klokken 12.00.

Bag initiativet i Danmark står en arbejdsgruppe bestående af Merete Nordentoft, Foreningen for Uddannelse og Forskning i Selvmordsadfærd, Annemarie Knigge, repræsentant for Landsforeningen for efterladte efter selvmord, Kir Klysner, Dansk Journalistforbund og Trine Banke d’Andrade, Center for Selvmordsforskning.

Formålet med prisen og retningslinjerne for tildeling af prisen ligger i forlængelse af WHO’s anbefalinger, som kan ses på Presserum > WHO’s anbefalinger.

Læs hele pressemeddelelsen

Denne tekst blev senest opdateret den 01/02/2024