Ny rapport: Beskyttende forhold for personer i hvis slægt, der er selvmord

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

Pressemeddelelse

Hvad beskytter personer mod at begå selvmord?
Resultaterne af et nyt forskningsprojekt viser, hvad der beskytter mennesker i risikogruppe mod at begå selvmord.

De forhold, som beskytter dem mod selvmordstanker og selvmordsadfærd er relationer dvs. familie, venner, kolleger. Desuden er det beskyttende, at de har truffet valg som indebærer et ansvar for deres eget liv fremover. En stor del af de efterladte forklarer, at selvmordet i slægten har ændret deres livssyn.

Selvmord i slægten
Tidligere registerundersøgelser har vist, at selvmord i slægten udgør en risiko for selvmordsadfærd blandt de efterladte. Mennesker, i hvis nærmeste slægt (mor, far, bror, søster, søn eller datter), der er selvmord, er i risiko for selv at få selvmordstanker, forsøge at begå selvmord eller begå selvmord. Den nye forskning går den anden vej og har talt med 25 efterladte (2 mænd og 23 kvinder) i alderen 17-65 år fra landets fem regioner. I deres slægt har der været mindst ét selvmord.

Livsmod og nye mål
Hovedparten af deltagerne i forskningsprojektet har aldrig selv tænkt på at begå selvmord. De har fået mod til at leve et liv i overensstemmelse med det, de sætter pris på. De har sat sig nye mål. Mange af dem er indigneret over, at der fra forskningens og mediernes side er så stort fokus på, at selvmord ”arves” eller ”smitter”, eller at efterladte efter selvmord har en forhøjet risiko for en lang række sygdomme.

Det er beskyttende for de efterladte at reflektere over livets værd samt naturen og relationen til naturen. De har overvejet hvad den afdøde troede eller tvivlede på, og hvad den efterladte selv tror på eller tvivler på.

Undersøgelsen og resultaterne er et trin til at forstå, hvad der beskytter en risikogruppe mod selvmordstanker og selvmordsadfærd. Fremover bør forskningens fokus rettes mod de beskyttende forhold. Det anbefales, at der stilles spørgsmål ved, hvad der bidrager til, at mennesker vælger livet – selvom de befinder sig i en risikogruppe for selvmord.

Denne tekst blev senest opdateret den 01/07/2020