2 nye publikationer, fra Center for Selvmordsforskning

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

Center for Selvmordsforskning har udgivet to nye publikationer:

Sæsonsvingninger i selvmordsadfærd
Denne rapport giver et overordnet billede af sæsonmæssige variationer i selvmord og selvmordsforsøg. Rapporten gennemgår årstidsvariationer, variationer over uge- og helligedage, samt tidsrum for flest selvmord og selvmordsforsøg.

Resultaterne indikerer, at der findes sæsonmæssige forskelle i forhold til årstider, måneder, ugedag og helligedage, samt tidsrum; men der findes også forskelle mellem selvmord og selvmordsforsøg.

Der er flest selvmord og selvmordsforsøg i foråret, og mandag er den ugedag, hvor flest mænd og kvinder begår selvmord. De unge under 25 år har flest selvmordsforsøg om søndagen, hvorimod de voksne har flest selvmordsforsøg om mandagen. Rapporten viser også, at der er markant flere selvmord og selvmordsforsøg efter jul og flere selvmord efter påske.

Rapporten indikerer, at de ældre har tendens til at foretage selvmordsforsøg tidligere på dagen end de yngre, og at de fleste selvmord bliver begået i aftentimerne. Fremtidige strategier for forebyggelse af selvmordsadfærd bør således fortsat være opdateret på den nyeste viden om sæsonsvingninger og temporale variationer.

Relationer skaber håb
Denne publikation er udgivet i anledning af Centrets 20 års eksistens. Den giver et overblik over Centrets historie og vores formål, samt beskriver vores unikke Registre for Selvmord og Selvmordsforsøg og vores Ungdomsbarometer, som har givet indblik i unges sårbarhed siden 2001.

Denne tekst blev senest opdateret den 02/07/2020