Aktuelt – Unge og emo

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

Center for Selvmordsforskning lancerer en anderledes nyhedsservice. Med udgangspunkt i et aktuelt emne henviser vi til den seneste forskning indenfor området.

Den seneste måned har der været diverse artikler om den nye ungdomskultur Emo. Emo er en forkortelse af det engelske ord emotional – følsom eller følelsesmæssig. Ordet Emo opstod som en betegnelse for en bestemt musikstil, der adskiller sig fra hardcore punk ved at lade deres aggressioner og frustration komme til udtryk på en mere emotionel måde, deraf navnet emocore. Unge som betegnes emo, er karakteriseret ved sort make-up, sort hår og langt pandehår, som ofte dækker det ene øje. Emo-unge er indadvendte og sårbare. De er optaget af angst, depressioner og ondt i livet, som de ofte udtrykker i melankolske digte. Selvskade og selvmordsadfærd er også en del af miljøet.

Centerleder Ph.D. Lilian Zøllner citeret

“Lilian Zøllner, der er leder af ‘Center for Selvmordsforskning ‘ i Odense, har kaldt det ‘uetisk’ bare at slå emo-kulturen hen som blot endnu et ungdomsfænomen, men insisterer på at vi er opmærksomme på evt. faresignaler:
Hvis forældrene tror at deres teenager har problemer, f.eks. hvis hun/han pludselig bliver meget indelukket, pludseligt skifter omgangskredsen ud, eller de tager dem i at udøve skade på sig selv, så er det vigtigt at forældrene tager ansvar og spørger deres børn direkte om de går i selvmordstanker. De unge oplever det som en utrolig lettelse når forældrene tager ansvar. Det skal ikke være datterens 13-årige veninde som er den fortrolige, når vi taler noget så alvorligt som selvmord, men forældrene selv.”
Ekstrabladet.dk, 15.05.2008
 
“- De unge er ikke »drama-queens,« der vælger mellem at være hip-hoppere eller emo’er. De her unge har det rigtig skidt, siger hun [Ida Koch].
Det samme oplever Lilian Zøllner, Centerleder på Center for Selvmordsforskning.
-De sårbare unge har brug for hjælp, og jeg synes, det er uetisk at betragte deres tilstand som et modefænomen. Hvis det sker, mister man muligheden for at legitimere, at de skal have hjælp, og der vil ikke være noget argument for en forebyggende indsats, siger hun og understreger, at hun baserer sine udtalelser på undersøgelser blandt tusinder af unge danskere.
-Størstedelen af de unge har det godt både med sig selv, og med lærere, forældre og kammerater. Men der er et mindretal af unge, der har det rigtig skidt. De lider af mindreværd, har svært ved at overskue livet, og vi kan se, der er en stigning i antallet af disse sårbare, indadvendte unge.”
Dagbladet Køge/Ringsted/Roskilde, 15.03.2008. 3. sektion, Side 4.  

De seneste undersøgelser om unges mistrivsel er

Selvmordsforebyggelse

Læs mere i Faktahæfterne

Denne tekst blev senest opdateret den 19/05/2008