Selvmord og Demens

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

Annette Erlangsen har netop offentliggjort undersøgelsen Hospital-diagnosed dementia and suicide: a longitudinal study using prospective, nationwide register data i det ansete amerikanske tidsskrift American Journal of Geriatric Psychiatry.

I Danmark udføres hvert tredje selvmord af ældre på 65 år og derover, selvmordsraten for ældre er således væsentlig højere end for de øvrige befolkningsgrupper. Erlangsens undersøgelse viser nu at risikoen for selvmord blandt ældre, som er diagnosticeret med demens, er 3-10 gange højere end blandt andre ældre. Undersøgelsen kontrollerer også for depressionsdiagnoser og finder at demens stadig er forbundet med en højere selvmordsrisiko.

Den forhøjede risiko kan muligvis forklares af de ældres viden om sygdommens udvikling. En anden faktor kan være de ældres frygt for at ligge andre til byrde. Undersøgelsen viser at risikoen for selvmord er særlig stor i tiden umiddelbar efter diagnosticeringen, især for den yngste gruppe, på 50-69 år. Der forekommer dog også selvmord blandt demens-patienter langt inde i sygdomsforløbet.

Erlangsens undersøgelse er den første landsdækkende undersøgelse af sammenhængen mellem demens og selvmords blandt ældre. Undersøgelsen har fulgt 2.474.767 danskere fra 50 år og ældre i perioden 1990-2000.

Annette Erlangsen er adjunkt ved Center for Registerforskning ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Denne tekst blev senest opdateret den 04/03/2008