Velstillede og Selvmordsrisiko

Vær opmærksom på at denne artikel er arkiveret. Artikler i arkiv bliver ikke opdateret og kan indeholde brudte link eller forældet information.

E. Agerbo har netop offentliggjort sin undersøgelse High Income, Employment, Postgraduate Education, and Marriage – A Suicidal Cocktail Among Psychiatric Patients i Archives of General Psychiatry.

Næsten hver anden person, som begår selvmord, har tidligere været indlagt med en psykisk lidelse. Socialt dårligt stillede personer udgør majoriteten blandt patienter, og selvmordsrisiko er generelt forbundet med lav indkomst og uddannelsesniveau, arbejdsløshed og ensomhed, men Agerbos undersøgelse viser en overraskende og overset sammenhæng mellem social status og selvmordsrisiko blandt psykiatriske patienter.

Patienter, som begik selvmord, var kendetegnet ved en højere indtægt, et højere uddannelsesniveau, fuldtidsarbejde, var gift, led af en depression eller var hyppigt indlagt. Det er muligt at folk, som har mere at miste i relation til indkomst, job og ægteskab, føler en større skam over at bliver diagnosticeret med en psykisk lidelse. En anden mulighed kan være, at i situationer hvor der er mangel på plads, vil man måske være tilbøjelig til at prioritere personer, som er alene eller som er ugunstigt stillet, frem for personer, som har en solid baggrund eller en familie, som kan støtte vedkommende. Endelig kunne en mulighed være, at behandling og efterværn fortrinsvis er rettet mod de patienter, som er vanskeligt stillet.

Undersøgelsen er baseret på 96.369 personer i aldersgruppen 16-65, som alle for første gang blev indlagt på et psykiatrisk hospital i perioden 1981-1998. I samme periode begik 2.727 patienter selvmord efter udskrivelse.

Esben Agerbo er lektor ved Center for Registerforskning ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Denne tekst blev senest opdateret den 05/12/2007