Ring til Livslinien på
70 201 201

Telefonen er åben mellem kl. 11.00 og 5.00


Ring til Sct. Nicolai Tjenesten på
70 120 110

Telefonen er åben mellem kl. 9.00 og 3.00 (søn- og helligdage kl. 13.00 og 3.00)


Ring til Startlinjen på
35 362 600

Telefonen er åben mellem kl. 16.00 og 23.00

Tidligere prismodtagere

Papageno-prisen 2023

Papageno-prisen 2023 går til komponist Frans Bak for sit unikke koncept for efterladte efter selvmord: Sange til min mor – sange om sorg og kærlighed efter selvmord. Det er en synge snakke-koncert til efterladte efter selvmord, hvor Frank Bak har turneret rundt i landets afkroge for at starte den svære samtale om selvmord. Læs hele pressemeddelelsen.

Papageno-prisen 2022

Årets Papageno-pris gik til bandet LISS og journalist Sigurd Hartkorn Plaetner for deres podcast. Journalist Sigurd Hartkorn Plaetner har skabt en atmosfære, hvor bandets tilbageværende medlemmer frit kan dele deres historier og følelser efter forsangeren Søren tog sit eget liv. Læs hele pressemeddelelsen.

Papageno-prisen 2021

Årets Papagenopris går til Pernille Strøm Øster og Jeppe Vester for podcast-serien ”Jeg plejede at tro på for evigt” med fortællinger om det at miste og savne, om sorg og minderitualer. Det er første gang i prisens historie, at den går til en podcast. Læs mere i pressemeddelelsen.

Papageno-prisen 2020

Årets Papagenopris går til Elene Fleischer og Liselotte Horneman Kragh for bogen I selvmordets kølvand – hjælp til at bære det ubærlige. Bogen er en håndbog i at håndtere, søge hjælp og være samtalepartner til mennesker, der har mistet ved selvmord. læs mere i pressemeddelelsen.

Papageno-prisen 2019

Årets Papagenopris går til journalist Jonas Bisgaard Kristensen, Jydske Vestkysten for artikelserien om efterladte efter selvmord. Artiklerne sætter fokus på de efterladte på en sober og respektfuld måde. Læs mere i pressemeddelelsen.

Werther-prisen 2018

Årets Werther-pris går til journalist Jonas Damstrup Fried, DR for radiodokumentaren “Et år uden Anja”.  Dokumentaren skildrer, hvordan en nybagt far tackler chok og sorg som efterladt. Hør dokumentaren her.

Werther-prisen 2017

Årets Werther-pris går til journalisterne Else Marie Nygaard og Maja Funch fra Kristeligt Dagblad for artikelserien På kanten af livet. Artiklerne kombinere stærke personlige beretninger med fagpersoners indlæg om hvordan man bedst kan hjælpe.

Werther-prisen 2016

Årets Werther-pris går til Jorit Tellervo for bogen Sorg – når ægtefællen dør. Jorit har i mange år beskæftiget sig med sorg hos ældre mennesker og også beskrevet, hvordan sorgen kan føre til selvmord.

Werther-prisen 2015

Årets Werther-pris går til journalist Sine Skott Andersen for Tv-serien De tabte ældre om selvmordstruede ældre. Serien består af fem tv-indslag på TV2 Fyn, som bl.a. suppleres med studieinterviews, netartikler og omtale på sociale medier.

Werther-prisen 2014

Årets Werther-pris går til sportsjournalist ved Jyllands-Posten Dan Philipsen for artikelserien om fodboldspilleren Thomas Augustinussen og hans oplevelse af faderen selvmord som blev trykt i Jyllandsposten i april 2014.

Werther-prisen 2013

Filminstruktøren og skuespiller Lotte Andersen modtog Werther-prisen for TV-dokumentaren Den sidste udvej – beretninger om overlevelse. Dokumentaren sætter fokus på, hvad det er, der gør, at nogle mister livslysten og ser døden som den eneste udvej? Og hvad er det for øjeblikke, som alligevel gør livet værd at leve for en, der ellers er fast besluttet på at dø? Dokumentaren kan ses på www.filmstriben.dk

Werther-prisen 2012

Poul Emil Nørlund blev året modtager af Werther-prisen for undgomsprogrammet Anne Mette ville dø, som blev sendt i TVÆRS på P3. I programmet fortæller Anne Mette om sine mange selvmordsforsøg og man får indsigt i en ung piges følelsesliv. Derudover giver en ekspert en kort oversigt over fakta angående selvmordsforsøg. Endelig henviser hjemmesiden til flere selvmordsforebyggende tiltag. Programmet kan genhøres på TVÆRS hjemmeside.

Werther-prisen 2011

Årets Werther-pris går til psykolog Birgitte Andersen og fotograf Torben Åndahl, der har lavet bogen De der blev tilbage. En portrætbog om efterladte efter selvmord. I bogen står 30 efterladte efter selvmord frem med hver deres historie og er herved med til at afmystificere og synliggøre de vanskelige følelser, som de lever med og vedvarende forholder sig til. Det er en bog, der vil skabe eftertanke og åbenhed, og som vil være en trøst for og anerkendelse af mange, mange menneskers situation som efterladte, hedder det blandt andet i priskomiteens indstilling.

Werther-prisen 2009

Bente Hjorth Madsen blev årets modtager af Werther-prisen for sine evner til at formidle sin store viden og indsigt i selvmordsproblematikken og synliggøre gruppen af selvmordstruede, blandt andet med udgivelsen af bogen Når selvmordet truer, og ikke mindst for hjemmesiden www.forebygselvmord.dk, der er udviklet i samarbejde med en tidligere prisvinder, Inger Anneberg.

Werther-prisen 2008

Cecilie Elmose Warnich og Cecilia Sejer blev årets modtagere af Werther-prisen for deres DR radio-dokumentar En 15-årig skal jo ikke dø. På nænsom men hudløs facon skildrer radioudsendelsen det ufattelige tab, et forældrepar sidder tilbage med efter deres barns selvmord. Det lykkes på forbilledlig vis de to tilrettelæggere at viderebringe forældrenes sorg, tanker og bestræbelser på at leve videre som en hel familie med to tilbageblevne børn. Prisoverrækkelsen finder sted på Verdendag for selvmordsforebyggelse, World Suicide Prevention Day, d. 10. september, kl. 15.30 i Valby. Prisen overrækkes af tidligere kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen.

Werther-prisen 2007

Tommy Byrne, Fyens Stiftstidende, modtog Werther-prisen 2007 for hans artikelserie om sorgen og fortvivlelsen hos efterladte til personer, som har begået selvmord. Tommy Byrne fik prisen overrakt af tidligere kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen i forbindelse med Verdensdag for selvmordsforebyggelse d. 10. september 2007. Prisoverrækkelsen fandt sted i forbindelse med en faglig konference, hvor temaet var ældre og selvmordsforebyggelse.

Werther-prisen 2006

DR Undervisning blev modtager af Werther-prisen 2006 for temaudsendelserne Det gælder livet om selvmord og selvmordsforebyggelse. Ansvarshavende redaktør Thorkild Nyholm fik prisen overrakt af folketingsmedlem Elsebeth Gerner Nielsen i forbindelse med Verdensdag for selvmordsforebyggelse d. 7. september 2006. Prisoverrækkelsen fandt sted i forbindelse med en faglig konference om selvmordsforebyggelse arrangeret af PsykiatriFonden, WHO og Foreningen for Uddannelse og Forskning i Selvmordsadfærd.

Werther-prisen 2005

Freelancejournalist Inger Anneberg, a4media, blev den første modtager af den nyindstiftede Werther-pris i 2005.

Denne tekst blev senest opdateret den 10/10/2023

Læs også